Responsible Intelligent Systems

Nederlands

Creativiteit en de huidige AI technieken

De meest interessante vraag bij automatische muziekcreatie vind ik of de huidige technieken wel volstaan om de uitkomsten van muziekcompositieprogramma’s te kunnen bestempelen als ‘creatief’. Neurale netwerken bijvoorbeeld, doen uiteindelijk toch niet meer dan een interpolatie nemen van de voorbeelden die aan het systeem gevoed zijn. Dat is nu juist precies wat creativiteit niet lijkt te moeten zijn. Je zou kunnen beweren dat het niet alleen interpolatie is wat de huidige technieken doen, maar dat er ook nog ‘toeval’ bij komt kijken. Maar ook dat element staat haaks op onze intuïtie over wat creativiteit is. Creativiteit gaat niet over het toevalligerwijs stuiten op nieuwe combinaties binnen bestaande structuren, maar over het doelgericht vinden van nieuw structuren waarbinnen nieuwe combinaties mogelijk worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *